Aihearkisto: Yleinen

Päivittynyt tarpojaohjelma on nyt kokonaan valmis!

Tarpojien ohjelma löytyy osoitteesta partio-ohjelma.fi

Päivittämisen tavoitteena oli tehdä tarpojien ohjelmasta entistä helppokäyttöisempi niin sinulle kuin samoajaikäiselle vartionjohtajallekin. Jokainen aktiviteetti pitää nyt sisällään niin aktiviteettikohtaisen tavoitteen, kuvauksen, erilliset luotsin ja vartionjohtajan tehtäväkuvaukset kuin erilaisia ja eri tasoisia toteutusvinkkejäkin kyseiseen kohtaan ohjelmaa. Koska sinä olet ryhmäsi paras asiantuntija, voit toki toteuttaa aktiviteetin muullakin tapaa kuin mitä vinkit ehdottavat: tavoite kertoo, mitä tarpojan on aktiviteetin jälkeen tarkoitus osata. Kun keksit oivan idean tavoitteeseen pääsemiseksi, kirjoitathan sen myös partio-ohjelma.fi:n vinkkipankkiin muidenkin vartioiden käytettäväksi.

Tarpojaohjelman perustan muodostavat edelleen Leiri-, Luovuus-, Selviytymis-  ja Yhteiskuntatarppo. Kolmantena tarpojavuonna valittavissa olevat lisätarpot Minäminä ja Kaupunki saivat päivityksessä muiden tarppojen kanssa yhdenmukaisen rakenteen. Jokainen tarppo koostuu viidestä pakollisesta aktiviteetista, johtamis- tai vastuutehtävästä sekä neljästä eri kasvatustavoitteen mukaisen osion vapaavalintaisesta aktiviteetista. Edellisen ohjelmaversion mukaisia tasoja ei aktiviteeteissa enää ole, vaan vartio voi vartionjohtajan johdolla ja luotsin ohjauksella valita toteutusvinkeistä itselleen sopivimmat. Koko puolivuotisen tarpon huipentaa edelleen majakka, joihin päivittyneestä ohjelmaversiosta löydät joukon toteutusvinkkejä. Myös paussit ovat tärkeä osa tarpojien ohjelmaa. Liitteenä oleva diasarja tiivistää tarpojaohjelman rakenteen ja käytön. Myös Tarpojaluotsin opas on päivittynyt. Löydät sen osoitteesta http://partio-ohjelma.fi/partiokasvatus/tarpojat/

Siirtyminen vanhasta ohjelmaversiosta uuteen on helppoa, sillä tarppojako on ennallaan. Jos haluat napata vanhan version aktiviteettikokonaisuuksia sähköisenä talteen, tee se ennen elokuun loppua, sillä silloin edellinen ohjelmaversio poistuu nettisivuilta. Päivityksen myötä myös tarpojien ikäkausimerkit päivittyivät selkeämmiksi. Päivittynyt merkki koostuu vanhan tapaan eri tarpoista saatavista osista. Taitava ompelija saanee samankokoiset uuden ja vanhan merkin liitettyä yhteen, tai reipas ompelija vaihtaa kertaheitolla uuteen versioon. Mitään oikeaa tai väärää tapaa ei siirtymässä ole. Lisätarpot ovat myös saaneet omat merkkinsä, jotka ommellaan väli-ilmansuuntamerkkien tapaan merkkikokonaisuuden alle rinnakkain.

Lippukunnilta saadun palautteen perusteella tarpojien partiokaupasta saatavaa aktiviteettikorttia ei enää valmisteta päivittyneeseen ohjelmaan. Sen sijaan jokainen voi tulostaa halutessaan sellaisen partio-ohjelma.fi-sivustolta. Tulostettava kortti valmistuu syyskauden alkuun mennessä. Tarpojaohjelmaan tutustumisessa ja toimintasuunnitelman tekemisessä voi siihen asti käyttää apuna liitteenä olevaa kuvaa kaikista tarpoista ja niiden aktiviteeteista. Sama kuva palvelee myös nettisivulla, kunnes partio-ohjelma.fi:n kehitys saa tarvittavan rahoituksen.

Jos sinulle tulee kysyttävää päivittyneestä tarpojaohjelmasta, voit ottaa yhteyttä piirisi ohjelmaluottisten lisäksi SP:n ohjelmankehitysjohtajaan (kaisa.johto@partio.fi) tai SP:n kasvatuskoordinaattoriin (laura.kalervo@partio.fi).

Aurinkoista partiokevättä sinulle ja tarpojillesi toivottaa

Tarpojaohjelman päivitysryhmä

Varaudu elokuun jäsenhankintaan jo nyt!

Elokuu on uusien partiolaisten mukaantulossa ylivoimaisesti vuoden vilkkain kuukausi ja siksi siihen on hyvä valmistautua jo hyvissä ajoin!

Alle on koottu ideoita ja ohjeita elokuun tempausten järjestämiseen sekä ne keskeisimmät asiat, jotka on ainakin syytä ottaa huomioon.

Asuinaluetapahtumat ja partiopamaukset

Kylien ja kaupunginosien kesätapahtumat ovat hyviä tilaisuuksia tuoda partiota esille ja rekrytoida lisää jäseniä lippukuntaan. Hyvän markkinointitapahtuman tekevät yksinkertaiset ja helposti toteutettavat asiat.

Tee ainakin nämä:

 1. Selvitä milloin ja missä olisi omalla alueellasi sopiva tapahtuma ja ilmoittaudu mukaan.
 2. Varaa piiristä tarvittavat markkinointimateriaalit.
 3. Tee materiaalipankissa partioflyer jaettavaksi tapahtumassa (muokattavassa versiossa pääset itse muokkaamaan monia tekstialueita).
 4. Listaa tapahtumassa tarvittavat tavarat, kuten lettupannut yms.
 5. Rekryä tarvittava määrä tyyppejä mukaan tapahtumaan.

Katso myös:

Kaverit mukaan toimintaan

Kesä on partioleirien kulta-aikaa. Lippukuntalaisia kannattaa kannustaa pyytämään omia kavereitaan mukaan lippukunnan tai ryhmän omiin kesäretkiin tai muihin partiotapahtumiin. Kannattaa miettiä jo keväällä, mitkä ovat niitä parhaimpia tapahtumia, joihin kaverit olisi hyvä pyytää mukaan.

Kun kaverit on ensin marinoitu siistillä partiotapahtumalla, on tokalla kerralla mukaan tuleminen jo paljon helpompaa. Sen jälkeen kalat ovatkin jo koukussa. 🙂

Katso lisävinkkejä kaverien mukaan pyytämiseen täältä.

Vanhemmat mukaan toimintaan

Uudet aikuiset mahdollistavat uusien ryhmien perustamisen ja joukossahan on aina hauskempaa. Partiolaisten vanhemmat ovat otollista maaperää uusien johtajien rekryämiseen.

Tee ainakin nämä:

 1. Listaa ne lippukunnan tapahtumat, joihin vanhemmat voisivat tulla tutustumaan partioon.
 2. Mieti millä tavoin vanhemmille sopivista tapahtumista tiedotetaan vanhemmille (esim. lappu kotiin, Facebook-postaus ja -tapahtuma, Kuksan huoltajien sähköpostilista, nettisivut).
 3. Mieti, voisiko lippukunnan leirin vierailupäivää hyödyntää aikuisrekryssä.
 4. Suunnitelkaa tutustu partioon -koulutus vanhemmille.

Katso myös:

Materiaalipankista apua partiotapahtumien markkinointiin

Suomen Partiolaisilla on käytössä materiaalipankki, josta löytyy erilaista markkinointi- ja viestintämateriaalia lippukuntien ja partiolaisten käyttöön. Käyttäminen on helppoa ja uusia pohjia sekä materiaaleja tulee jatkuvasti lisää.

Tee esimerkiksi markkinointijuliste lähikaupan ilmoitustaululle tulevasta partiotempauksesta tai jaa valmiit somekuvat lippukuntasi somekanavissa. Osaan materiaaleista voit myös lisätä omia tekstejä ja tallentaa muokkaamasi versiot omalle koneelle ja tulostaa ne.

Koululaisten Partioseikkailu

Tämän vuoden elokuussa monissa kouluissa ympäri Suomea järjestetään ensimmäistä kertaa Koululaisten Partioseikkailu niminen kampanja, joka on suunnattu 1. ja 2. luokkalaisille koululasille sekä koulujen iltapäiväkerhoille. Kampanjassa luokat tekevät erilaisia partioteemaisia aktiviteetteja noin viikon ajan. Viikko huipentuu luokan tekemään retkeen koulun lähiluontoon.

Kampanjan aktiviteetteihin sopii erittäin hyvin lippukuntien vierailut luokissa. Mikäli olette kiinnostuneita tästä, ota yhteyttä piiriisi ja kysy, mitä lähikouluja on kampanjassa mukana! Kannattaa myös huomioida, että koulussa partiosta innostuneiden lasten vanhemmat saattavat ottaa teihin yhteyttä ja kysellä, kuinka lippukunnan toimintaan pääsee mukaan.

Uuden ryhmän perustaminen

Uuden ryhmän perustaminen ei ole niin vaikeaa kuin se ehkä aluksi saattaa tuntua. Vaikeinta on hommaan ryhtyminen!

Tee ainakin nämä:

 1. Soita muutamille vanhoille partiokavereille ja kysy, lähtisivätkö he vetämään uutta ryhmää.
 2. Jos/kun käsissäsi on johtaja ilman ryhmää, kirjoita lippukuntasi sähköpostilistalle, vanhempainlistalle, Facebook-seinälle ja nettisivuille ilmoitus, jossa kerrotaan uudesta ryhmästä ja minkä ikäisiä siihen tarvitaan.

Katso näppärät vinkit uuden ryhmän perustamiseen täältä.

Nettisivut ajan tasalle

Uusien partiolaisten vanhemmat etsivät netistä hyvää harrastusta lapsilleen. Siksi on erittäin tärkeää, että lippukuntasi nettisivut ovat ajan tasalla ja sieltä löytyvät selkeästi ne keskeisimmät tiedot.

Tarkista, että sivuillanne näkyy ainakin nämä:

 1. Ohjeet, miten toimintaan pääsee mukaan
 2. Keskeiset yhteystiedot
 3. Ryhmien kokousajat
 4. Kolon ja kämpän sijainti (mainitse myös kaupunginosa)
 5. Kuvaus siitä, mitä partiossa tehdään
 6. Kuvaus siitä, mitä aikuinen voi partiossa tehdä (valmis tekstiehdotus alla)
 7. Ajan tasalla oleva tapahtuma- ja kokouskalenteri

Kannattaa tutustua myös tarkempiin nettisivujen päivitysvinkkeihin.

Partioon voi tulla myös aikuisena!

Partioon voi tulla mukaan minkä ikäisenä tahansa eikä aikaisempaa partiokokemusta tarvita. Partiossa tutustut uusiin ihmisiin, pääset kokemaan ja oppimaan uutta, pitämään hauskaa ja olemaan samalla iso apu monen lapsen ja nuoren elämässä. 

Mukaan voi tulla omien resurssien mukaan. Voit esimerkiksi olla ryhmänvetäjänä viikoittaisissa kokouksissa tai tulla auttamaan silloin tällöin esimerkiksi kolon remonteissa tai retki- ja tapahtumajärjestelyissä. Kaikkea ei tarvitse osata etukäteen, meillä partiossa on kattava koulutusjärjestelmä, josta saat tukea tehtävissä toimimiseen. Kysy lisätietoja lippukunnanjohtajalta (yhteystiedot tähän)!

Näkyyhän lippukuntasi partio.fi -nettisivuilla?

Partion nettisivujen partiohaussa tullaan elokuussa tekemään jälleen tuhansia lippukuntahakuja. Löytyyhän sinun lippukuntasi listalta?

Tee ainakin nämä:

 1. Varmista, että lippukuntasi löytyy partiohausta.
 2. Tarkista, että tiedot ovat oikein.
 3. Tee tarvittavat muutokset Kuksassa (tietoja pystyy päivittämään lippukunnanjohtaja, jäsenrekisterinhoitaja ja sihteeri).

VINKKI! Partion nettisivuille on nyt mahdollista lisätä entistä enemmän tietoa lippukunnasta. Lisäksi voit lisätä lippukunnan kohdalle oman mainoslauseen, jossa pystyt omin sanoin kertomaan tarkemmin toiminnastanne tai minkä ikäisiä partiolaisia mahtuu juuri nyt mukaan. Täältä löydät ohjeet lippukunnan lisäämiseen partiohakuun ja tietojen päivittämiseen.

Kuva: Kris Loimaala

Muistelemispäivähaaste vuonna 2017 on kasvun matka

Muistelemispäivänä (World Thinking Day) juhlitaan partioystävyyttä, lisätään tietoisuutta maailman epäoikeudenmukaisuudesta ja kerätään varoja köyhempien maiden partiotoimintaa varten. Muistelemispäivää vietetään 22.2. joka vuosi. Muistelemispäivä on partioliikkeen perustajan Lordi Robert Baden-Powellin ja hänen puolisonsa Lady Olave Baden-Powellin, partiotyttöjen ylijohtajan, yhteinen syntymäpäivä. Perinne on jatkunut vuodesta 1926.

Vuonna 2017 haluamme kutsua useampia nuoria ympäri maailmaa kokemaan, millaista partiolaisena oleminen on! Muistelemispäivähaaste vuonna 2017 on kasvun matka.

Vinkkejä kaikkien ikäkausien muistelemispäivään liittyvien aktiviteettien tekemiseen löydät Muistelemispäivän materiaalivihosta 2017

ja partio-ohjelma.fi

6._WTD_2017_ENGLISH_cover.c9b23271.fill-800x550-c50

Päivitetty työnjako: Vastaavan ikäkausivastaavan ikäkausista vastaavan vastaava

Ei ole aina helppoa hahmottaa, miten lippukunnan ikäkausitoiminta organisoituu. Pestejä on useita:

 • Akela johtaa sudenpentulaumaa
 • Sampo johtaa seikkailijajoukuetta
 • Luotsi ohjaa tarpoja-, samoaja- tai vaeltajaikäistä omassa kehityksessään ja johtajatehtävässään (eli on aikuinen tuki)
 • Ikäkausivastaava huolehtii siitä, että saman ikäkauden eri toimintaryhmät ovat hyvin organisoituja, toteuttavat yhdessä ja eriksen ikäkauden partiokasvatusta.
 • Ohjelmajohtaja johtaa ja huolehtii koko lippukunnan partiokasvatuksen toteuttamisesta

Isossa lippukunnassa, jossa eri ikäkausien ryhmiä on useita, voidaan organisoitua vaikkapa näin*:

kasvatusorganisaatio-isossa-lippukunnassa

*tämä on niin sanottu oppikirjamalli, jota voi ja pitääkin soveltaa lippukunnan tilanteen mukaisesti. Olennaista on, että a) kaikille tarjotaan oman ikäkauden ohjelmaa b) kukaan ei läkähdy liialliseen pestikuormaan c) Kuksaan on merkitty pestit oikeille henkilöille.

Ohjelmajohtaja kuuluu hallitukseen, ja hän vastaa siitä, että homma toimii, ryhmiä on riittävästi, ryhmissä on jengiä, ikäkausivastaavat ovat pestattuja, innostuneita ja tietävät, mitä tekevät ja lippukunnan yhteiset tapahtumat tulevat järjestyiksi ja ovat kasvatuksellisesti hyviä. Hän käy myös keskustelua alueen muiden ohjelmajohtajien kanssa siitä, mitä ohjelmatapahtumia vuosittain järjestetään alueella yhdessä (esim. sudenpentupentukisat, sepeli, KITT, ROK, Suomiprojekti) ja hoitaa lippukunnasta vaikkapa oikean ikäkausivastaavan tai jonkun muun luottotyypin suunnittelukokouksiin.

Ikäkausivastaava on tarpeen isoissa lippukunnissa, joissa toimintaryhmiä on monta per ikäkausi. Hän huolehtii, että esimerkiksi akelat treffaavat välillä toisiaan, koordinoivat yhteisiä tapahtumia ja käyttävät hyväksi toisiaan esimerkiksi aktiviteettien suunnittelussa. Jokaisen ei kannata keksiä pyörää uudestaan!

Pienemmässä lippukunnassa ikäkausijengi voi näyttää vaikkapa tältä:

pienen-lippukunnan-kasvatusorganisaatio

Ikäkausijohtajia ei tarvita, kun toimintaryhmiä ei ole ikäkausissa montaa. Kannattaa kuitenkin aina valita joku, joka merkitään Kuksaan tietyn ikäkauden ikäkausivastaavaksi, jotta ikäkautta koskevat postit löytävät oikean ihmisen. Tämä voi olla yksi akeloista, tai vaikkapa ohjelmajohtaja.

Jos lippukunnassa on tarpojia, samoajia, ja vaeltajia, on huolehdittava siitä, että heille on tarjolla oman ikäkauden ohjelmaa ja luotsi. Tämän voi organisoida vaikkapa alueen yhteisenä vartiona, tai parin naapurilippukunnan kanssa. Silloin riittää, että yhdestä mukana olevasta lippukunnasta löytyy luotsi. Luotsi kannattaa joka tapauksessa pestata ennen tarpojien, samojien tai vaeltajien ikäkausivastaavaa. Jos vanhempien ikäkausien jäseniä on hyvin vähän, voi tarpoja- ja samoajaluotsi olla vaikkapa sama henkilö. Luotsin ja ikäkausivastaavan ero on siinä, että ikäkausivastaava koordinoi koko ikäkauden toimintaa, luotsi taas ohjaa yksilöitä.

Pienessäkin lippukunnassa kannattaa olla ohjelmajohtaja. Hän voi olla samalla vaikkapa lippukunnanjohtajan apulainen. Tällöin lippukunnanjohtajan pesti pysyy järjellisen kokoisena.

joku tuumaa tässä kohtaa, että aika paljon johtajia näissä kuvissa. ”Ei meidän lippukunnassa ole kuin kolme johtajaa!”

Harmillisen monessa lippukunnassa on tilanne tämä

hyvin-pienen-lippukunnan-kasvatusorganisaatio

On fakta, että jos johtajaresurssia on vain vaikkapa kaksi tai kolme henkilöä, ei lippukunnan toimintaa ole mahdollista täysipainoisesti järjestää. Silloin kannattaa keskittyä aikuisrekryyn, parin-kolmen henkilön porukkakin tuplaa jo johtajiston koon. Toki on myös alueita, joilla väkeä ei kertakaikkiaan ole. Silloin huolehditaan siitä, että se ainoa lauma toimii kivasti ja akeloilla on tarvittaessa joku apukäsi tarjolla. Pikkuruisessa lippukunnassakin kannattaa jollekin jäsenistä merkitä ohjelmajohtajan pesti, jotta varmistetaan tiedonkulku piiristä ja keskusjärjestöstä.

Päivitetty työnjako: Mitä me lippukunnassa tehdään?

Lippukunnan päivitetystä työnjaosta kannattaa ottaa hyöty irti omassa lippukunnassa!

Olennaista päivityksessä on se, että hommia jaetaan. Lippukunnan johtamiseen liittyy monia tehtäviä, ja yleensä niitä on liikaa yhden ihmisen hoidettavaksi. Päivitykseen liittyvä johtamisteemojen kolmijako, jonka perusteella myös uudet pestit on luotu, on partiossa hyvin looginen:

 1. lippukunnan johtaminen, lippukunnanjohtaja
 2. ihmisten johtaminen, pestijohtaja
 3. partio-ohjelman toteutumisen johtaminen, ohjelmajohtaja

Jatkossa sekä piirin että keskusjärjestön materiaalit ja tuki tulee olemaan tämän mallin mukaista. Siksi kannattaa siis ainakin miettiä, kuka lippukunnassa nämä tehtävät hoitaa ja merkitä pestit Kuksaan siinäkin tapauksessa, että lippukunnassa käytetään eri nimityksiä tai sovelletaan tehtäväjakoa. Näin oikea tieto tavoittaa jatkossakin oikeat ihmiset.


1. Mitä lippukunnassa pitäisi nyt siis tehdä?

Kukin piiri viestii lippukunnilleen työnjaosta, eri piirit hieman eri aikaan syksyn ja kevään 2017 aikana. Jos et siis ole vielä kuullut tästä pestien päivityksestä, kuulet varmaankin aluetapaamisessa tai jossain muussa piirin tapahtumassa. Piirin alueohjaajat ja valmentajat auttavat eteenpäin!

Meillä lähdettiin siitä, että johtajistosta ja ohjelman toteutumisesta on huolehdittava. Kokonaiskäsitys olisi hyvä olla olemassa näistä asioista. Ilman työnjakoa emme olisi saaneet lippukunnanjohtajan pestiin tekijää. Oleellisinta kuitenkin on, että nyt lippukunnan johtaminen kivaa porukassa tekemistä – näin toivomme. -Tirre

Miettikää lippukunnan johtajiston työnjakoa. On hirmu tärkeää, että huolehditaan 1)partio-ohjelman toteutumisesta, 2) johtajiston hyvinvoinnista ja 3) lippukunnan pyörittämisestä. Saavatko nämä osa-alueet kukin tarpeeksi huomiota? Kuka näitä osa-alueita johtaa?

Homma hanskassa?

Joissain lippukunnissa on oikein toimiva johtamisjärjestelmä, töitä on jaettu ja nämä asiat on otettu hyvin huomioon. Siinä tapauksessa, merkatkaa Kuksaan lippukunnanjohtajan, ohjelmajohtajan ja pestijohtajan pestit oikeille tyypille. Tässä yhteydessä esitelty työnjako on malli, ja sitä saa soveltaa omaan lippukuntaan istuvaksi. Olennaista on huolehtia siitä, että jollain on lapasessa lippukunnanjohtaminen, jollain partio-ohjelmasta huolehtiminen ja jollain ihmisten hyvinvointi, oli työnjako tämän kolmijaon mukainen tai ei.

Ei ehkä ihan täydellistä vielä?

Useimmissa lippukunnissa yllä mainituista osa-alueista huolehtii lippukunnanjohtaja. Silloin tehtävää on valtavasti, ja yleensä joko kaikkea ei ehdi millään tehdä hyvin ja paneutuen tai osaa jutuista ei edes yritetä tehdä. Joskus taas asioita on nakitettu hallitukselle tai muulle johtajistolle jollain lailla, ja kaikki tekevätkin hommansa, mutta kokonaisuutta ei ole hallussa oikein kellään. Näissä ja aika monessa muussakin tilanteessa kannattaa käyttää pieni hetki työnjaon pohtimiseen!

Keitä hallituksessa on tällä hetkellä? Lopsahtaisiko pestijohtajan ja ohjelmajohtajan pesti jollekin heistä?

 1. Jos joo, huippuhomma.
 2. Jos ei, jatka kohtaan ”mistä nämä ihmiset sitten löytyvät?”

Monen piirin aluetapaamisessa tai muussa tapahtumassa käsitellään uuteen työnjakoon siirtymistä syksyn tai ensi kevään aikana. Seuraa siis oman piirin viestintää, ja huomioi, että piirit viestivät asiasta lippukunnille eri tahtiin. Ei siis hätiä mitiä, jos et ole vielä asiasta kuullut.


2. Mistä nämä ihmiset sitten löytyvät!?

Useimmissa lippukunnissa ei ole valtavasti ylimääräisiä hyviä tyyppejä odottelemassa tekemistä. Lippukunnanjohtajan, pestijohtajan ja ohjelmajohtajan työnjakoa ja pestejä kannattaakin ensin tarkastella ihan sillä omalla, olemassa olevalla jengillä. Tehtävät eivät tässä uudistuksessa lisäänny, niitä vain jaetaan uudella tavalla.

Ohjelmajohtajan kannattaa olla tyyppi, joka syttyy tekemisestä ja kasvatuksesta. Pestijohtajaksi taas kannattaa valita aikuinen, joka tykkää jutella ihmisten kanssa. Lippukunnanjohtajalla taas kannattaa olla hyvä kokonaisnäkemys lippukunnan toiminnoista ja halua tarttua yllättäviinkin eteentuleviin tilanteisiin hymyillen. Voi olla, että nykyinen lpkj oliskin paras ohjelmajohtaja teidän lippukunnalle ja sihteeri paras lpkj. Nyt ei kannata hirttäytyä vanhoihin rooleihin. Tavoite on löytää juuri se kombo, joka teidän lipukuntanne tarpeiisin sopii. Huomatkaa myös, että kenenkään ei tarvitse olla pestiinsä valmiiksi täydellinen. Työ tekijäänsä opettaa, ja tukea ja koulutusta on tarjolla niin valmentajien kuin koulutusten myötä.

Voi olla, että tarvitaan kuitenkin ihmisiä myös ulkopuolelta. Silloin voi ottaa käyttöön tämän nopean tarkistuslistan (voitte vapaasti vaihtaa pestikohtaan minkä tahansa pestin, joka teiltä puuttuu!):

 1. Voisiko joku ikäkausivastaavista ryhtyä ohjelmajohtajaksi?
 2. Voisiko joku sellainen tyyppi, joka ei ole mukana kaikkein aktiivisimmin, mutta ilmestyy aina paikalle, kun tehdään leiriä, kisaa ja/tai sudaritapahtumaa olla hyvä ohjelmajohtaja?
 3. Löytyisikö lippukunnan aiemmista aktiiveista joku, joka olisi hyvä pestijohtaja?
 4. Saattaisiko joku asioista kiinnostunut vanhempi tai kannatusyhdistyksen jäsen lähteä lippukunnanjohtajaksi?
 5. Lähtisikö joku edeltävistä lippukunnanjohtajista pestivastaavaksi?

Kannattaa muistaa mainita, että työnjaon myötä pestitkin ovat aiempaa rajatumpia ja selkeämpiä. Niitä on siis helpompi myydä, ja niihin on helpompi tarttua!


3. Kun pesteihin on löytynyt tekijät (ja jo ennenkin)

 • Merkkaa pestit Kuksaan.
 • Pitäkää pestikeskustelu
 • Ryhtykää hommiin vain! Vaikka kaikki uusi materiaali ei ole heti saatavilla, eikä kaikilla alueilla ole heti kaikki valmentajat kasassa, osaatte kyllä. Aloittakaa jostain! Lippukuntatoiminta on edelleen ihan sitä samaa, ja sen te kyllä osaatte.
 • Sekä lippukunnanjohtajan, pestijohtajan että ohjelmajohtajan kannattaa tavata oman valmentajan kanssa ja jutella joko perehdytyksen tai pestikortin kanssa siitä, mitäs kaikkea pestiin kuuluu.
 • Käy piirin aluetapaamisissa ja muissa pestille suunnatuissa tapahtumissa
 • Piirit järjestävät lippukunnanjohtajan, pestijohtajan ja ohjelmajohtajan koulutuksia vuodesta 2017 alkaen.

4. Onko pakko?

Ei ole. Missään ei määrätä sitä, mitä pestejä lippukunnassa tulee olla, vaan lippukunta voi niistä itse päättää. Kuten muidenkin ohjeiden kohdalla (pois lukien turvallisuusohjeet!), aina kannattaa soveltaa ja miettiä, minkälainen toteutus on omaan lippukuntaan ja sen tilanteeseen sopiva. Kannattaa kuitenkin huomioida, että lippukunnasta organisaationa, sen vapaaehtoisista ja toteutettavasta partio-ohjelmasta pidetään huoli, ja niitä johdetaan ja toteutetaan lippukunnalle parhaiten sopivalla tavalla.

Piirin ja SP:n lippukunnille tuottama tuki (kuten vaikkapa koulutukset, materiaalit, aluetapaamiset, aluetiimien valmentajat jne) ovat jatkossa tämän mallin mukaisia. Kannattaa siis vähintäänkin merkitä joku tai jotkut näillä kolmella pestillä Kuksaan, jotta oikea tieto ja kutsut tapahtumiin saavuttavat lippukunnan ja oikeat, näiden asioiden kanssa hommia tekevät henkilöt.